Ozonoterapia este o terapie ce constă în injectarea sau insuflarea subcutanată, intramusculară, intraarticulară a unei cantități de amestec oxigen-ozon, prin diferite tehnici, care în anumite patologii a permis obținerea unor rezultate terapeutice spectaculoase. Principala procedura în ozonoterapie este autohemoterapia majoră care permite ozonificarea (oxigenarea) întregului sistem circulator sangvin. Ozonul are o acțiune directă și imediată cu efect revitalizant, trofic, antialgic și miorelaxant și este, în același timp și un puternic bactericid, fungicid și virusatic.

Ozonoterapia este recunoscută pentru o serie de beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea includ:

  • Proprietăți antioxidante: Ozonul poate ajuta la combaterea radicalilor liberi și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor asociate cu îmbătrânirea și deteriorarea celulelor.
  • Efecte antiinflamatorii: Ozonul poate reduce inflamația în organism, ajutând la ameliorarea durerii și a disconfortului asociate cu afecțiuni inflamatorii cum ar fi artrita și boala inflamatorie intestinală.
  • Stimularea circulației sanguine: Ozonul poate îmbunătăți circulația sângelui prin îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge și prin promovarea oxigenării țesuturilor, ceea ce poate fi benefic în tratarea bolilor vasculare periferice și a altor afecțiuni legate de circulație.
  • Proprietăți antimicrobiene: Ozonul poate fi eficient în distrugerea bacteriilor, virusurilor și fungilor, fiind utilizat în tratamentul unor infecții cutanate, răni infectate și alte afecțiuni microbiene.
  • Potențial în tratarea rănilor cronice: Ozonoterapia poate contribui la accelerarea vindecării rănilor cronice, precum ulcerul diabetic sau escarele, prin promovarea creșterii țesuturilor și a formării de colagen.

Ce este ozonul?

Ozonul este compus din trei atomi de oxigen și a fost identificat încă din anul 1785. În 1896 Nikola Tesla a patentat în S.U.A. primul generator de ozon. Cuvântul ozon înseamnă în limba greacă aer proaspăt. În prezent este folosit în medicină în numeroase patologii și la purificarea apei potabile, deoarece este un germicid puternic, distrugând toate bacteriile, fungii, paraziții, mucegaiurile și inactivând virusurile.